top of page

Talentovaná atletka doporučuje Šmakouna

Vyzpovídali jsme úspěšnou českou olympioničku, chodkyni Terezu Ďurdiakovou! Jak se stravuje? Drží nějaké diety? Co radí nejen začínajícím sportovcům? Odpovědi najdete v článku!



Jak se jako sportovkyně stravujete?

Za svůj život jsem vystřídala a vyzkoušela mnoho stravovacích směrů, ale nyní se snažím jíst v podstatě co nejlehčeji a nejjednodušeji. Vyhledávám čisté a přírodní produkty, jako je rýže, zelenina, maso, vajíčka, ovoce a ano i Šmakoun. Rýže se mi asi nikdy nepřejí :) Kombinuji ji klidně s vařeným masem, grilovanou rybou, Šmakounem či prostě jen s dýňovým či lněným olejem. Jídlo vybírám dle tréninku a denní doby. Každopádně, pokud nemám delší dobu ořechy, tak mám vyloženě abstinenční syndrom a začnu přemýšlet, kde je rychle sehnat. :)


Všestranně sportovně nadaná sportovkyně, zdroj: www.durdiakova.cz


Liší se Váš jídelníček, když se blíží závody?

Vytrvalostní vrcholový sport je pro ženy náročný. Podle mě nižší váha znamená i vyšší výkon, ale tu nejnižší váhu člověk může mít jen párkrát do roka. Je podstatné to umět načasovat. Snižuji váhu vždy na největší vrchol v dané sezóně. Nevážím se, ale prostě se snažím jíst dietně, lehce a s menším množstvím sacharidů. Právě Šmakoun je v dietě super. Bez tuku, téměř bez sacharidů, a přitom kvalitní bílkovina.


Splněný sen aneb Olympiáda v Tokiu 2021, zdroj: @durdiakovat


Počítáte kalorie?

Kalorie jsem nikdy nepočítala. Podívám se občas ze zajímavosti, kolik čeho daná potravina obsahuje, ale že bych si to zapisovala, to vůbec.


Omezujete se v některých potravinách?

Nevím, zda to nazvat úplně omezováním, ale mám ráda popcorn, chipsy a třeba nachos a šlehačku. :) Ale nejím je... Dám si je ve výjimečných situacích a je to většinou v odpočinkovém období. Naopak taková hořká čokoláda se v mém jídelníčku vyskytuje pravidelně.


Žádné diety a přísné restrikce, ale kvalitní jídlo pod kontrolou, zdroj: @durdiakovat


Jaký máte vztah k jídlu?

Vztah k jídlu se u mě vyvíjí. Dříve jsem měla pocit, že když něco nevhodného sním, tak je vše ztracené. Nyní to mám úplně jinak. Řeknu si, že energii z jídla využiju v tréninku třeba následující den. Všechno je o množství... Jídlo je pro mě radost a potěšení, takže pokud mi něco nechutná a je to zrovna sladké a tučné, tak to prostě nesním.


Vaše oblíbené sladké/slané jídlo se Šmakounem?

O slaném jídle, ve spojení se Šmakounem, nemusím ani přemýšlet, protože v tom mám naprosto jasno. Šmakoun obalený ve vajíčku a v lahůdkovém droždí je teď něco na čem opravdu ujíždím. Sladké jídlo je malinko složitější, protože mám nejraději sladkého Šmakouna samotného, nebo pouze nakrájeného. Ale určitě bych ráda zmínila Šmakounový termix. Je to rozmixovaný Šmakoun s tvarohem a pudinkem, který lze jíst jen tak, anebo ho zapéct s vajíčkem v nějakém dezertu.


Kterého Šmakouna jíte nejčastěji/Vám chutná nejvíc?

Jelikož mám nyní opravdu velkou oblibu ve Šmakounovi s droždím, tak asi nyní vévodí hlívová příchuť. Každopádně hned na druhém místě mám meruňkového Šmakouna. Dávám ho do pečení, do palačinek, do snídaňových kaší, anebo ho jím jen tak samotného.


Co byste vzkázala lidem, kteří by chtěli být úspěšní ve sportu?

Každý, kdo si přeje něco dokázat, si za tím musí jít. Je to o každodenní prací na sobě, a to v mnoha směrech. Mnohokrát se sportovec podívá na dno, kde o něho nemá nikdo zájem a nikoho nezajímáte. Umění je se z toho dna zvednout a začít jinak a znovu. Já to zažila mnohokrát a na svou profesionální kariéru sportovce čekala až do svých 30 let.


Budování svalové hmoty je i při rychlochůzi potřeba, zdroj: @durdiakovat

bottom of page